Historia

I Gävle har det funnits många olika varianter av badhus. Murénska badhuset (där polishuset idag står), kan ses som de första moderna baden i Gävle. Det badet hann bli 60 år gammalt innan man ansåg att badet saknade den standard ett bad borde ha under 1950-talets slut.

Därefter byggdes Strömbadet (där konserthuset numera ligger), badet låg alldeles intill Gavleån. Det ansågs för sin tid som ett modernt bad med möjligheter till tävling och träning i framförallt simning. Men mot slutet av 1980-talet började badet tappa besökare, badhuset i Sandviken lockade fler familjer och Strömbadet var i behov av en större rust. Beslutet blev att riva badhuset och bygga en modern anläggning vid det redan befintliga utomhusbadet Fjärran Höjder.

Den 7 juni 1997 öppnades dörrarna för den anläggning den är idag, det vill säga som ett ”året om” bad med inriktning familjebad.

I grunden skulle det vara ett exklusivt och modernt badhus. Ett galleriabad med många aktiviteter. Något Fjärran försökt behålla under alla dessa år men med olika inriktningar. År 2001 ville man öka besöken genom att göra förändringar i det som vi kallar barn- och vuxenoasen. Ett tropicanaland växte fram, temperaturen var hög, palmer och grönskande laguner. Barnfamiljerna var i fokus för verksamheten.

Det visade sig att de stora grönskande växterna snarare var en fara för badsäkerheten än ett mysigt tropiskt inslag. En efter har de stora växterna fått tas bort till fördel för säkerheten. Därefter har Fjärran Höjder utvecklat allt från HBTQ certifiering, satsning på simsäkerhet till aufguss och träningsverksamhet.

Men det viktigaste som vi har är ändå arbetet med att få fler simkunniga barn och ungdomar. Vi ser oss idag som samhällsbärare för att våra barn och unga som växer upp i Gävle med omnejd blir simkunniga. Vi träffar dagligen barn och unga som på ett eller annat sätt får lära sig att bli vattenvana och som till slut är simkunniga. Det är verkligen något vi är stolta över!

Text och historia är inspirerad från boken Gävles badhus då och nu, av Jan G Ljungström.


  Skriv ut/Tipsa andra om den här sidan  

  • Facebook
  • del.icio.us
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!