Simskola

Gävle kommun erbjuder alla barn som går i förskoleklass, årskurs 2 och årskurs 3, simskola i skolans regi i samarbete med Fjärran Höjder. Simskolorna pågår under höst och vårterminen med uppehåll under loven. Simlärarna bedriver simskola på kommunens tre badanläggningar, Valbobadet, Fjärran Höjderbadet och Lillhagsbadet.

Elever i förskoleklass

Undervisningen startar med att lära eleverna att bli vattenvana. Det innebär att eleverna obehindrat ska kunna vara under vatten och hantera sin kropp i vattnet. Målet är att alla barn ska uppnå god vattenvana. Eleverna ska kunna doppa hela huvudet under vattnet, hoppa i vattnet från kant eller brygga, kunna förflytta sig i vattnet, hålla balansen i vattnet, orientera sig i vattnet och flyta i mag- och ryggläge När eleven fått vattenvana börjar simundervisningen med de olika simsätten.

Årskurs 2

Målet är god vattenvana, simma 50 meter bröstsim och 25 meter ryggsim. Samtliga elever deltar 5 gånger. De elever som inte klarar målen fortsätter att simträna tillsammans med simlärare. 15 tillfällen erbjuds. Det är läraren som avgör om de elever som klarat målet stannar kvar i skolan eller fortsätter att simträna. Läraren är då ansvarig för dessa elever.

Årskurs 3

Målet är god vattenvana, simma 75 meter bröstsim och 25 meter ryggsim. Vid dessa tillfällen deltar elever som inte klarade målet i årskurs två.

Årskurs 6

För att få godkänt betyg i idrott och hälsa i årskurs 6, ska en elev kunna simma 200 meter, varav minst 50 meter på rygg och resten på valfritt simsätt samt kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

I Gävle kommun är idrottslärare ansvariga för att genomföra simprovet med elever i årskurs 6. Ansvarig lärare bokar lektionstillfällen. Vi rekommenderar att lärare, tidigt under höstterminen bokar in tillfällen för att kontrollera elevernas simkunnighet och fånga upp elever som behöver extra simträning för att klara av simprovet.

Boka tid för skolbad eller simtest

Bokningsbara tider för skolor på Fjärran Höjder är klockan 08:00 – 16:00. Du som lärare bokar banor för dina elever/skolbad via e-post.

Om en elev av olika skäl inte vill/kan genomföra simprovet tillsammans med sin klass, så har eleven möjlighet att boka in ett simtest och genomföra det tillsammans med simlärare på badet. Eleven får sedan ett skriftligt intyg vid godkänt simtest.

Bokningar

Vi besvarar bokningar varje vardag klockan 08:00 – 17:00 (ej röda dagar/ storhelger). Vi besvarar din bokning inom fem arbetsdagar. Vi tar endast emot bokningar via e-post.

Du kan avboka din tid minst tre dagar innan, annars debiteras fullt pris.

Har ni fler bokningar vill vi att en kontaktperson samordnar bokningarna, bokar in dessa eller skicka till skolbadsbokningar@gavle.se. Detta är viktigt för att undvika dubbelbokningar och missförstånd.

Vid större simtävlingar, tekniska fel och lov kan er tid i bassängen avbokas.

Eleverna ska ta med sig godkända badkläder (bomullsfria plagg) och handduk.

Vid frågor om skolsimskola kan du kontakta oss på Fjärran Höjder så hjälper vi dig.

Föreningar som bedriver simskola

Om du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska få möjlighet till simskola utöver det skolan erbjuder kan du kontakta de föreningar som bedriver simskola.

På föreningarnas webbplatser hittar du mer information om kursavgifter och anmälan. 

Gävle simsällskap

Harnäs-Skutskärs simsällskap

SLS Gävleborg (SLS Gävleborg erbjuder även simskola för vuxna och babysim.)